Габрово - живият град

От Gabrovowiki
Версия от 09:07, 18 януари 2023 на Admin (беседа | приноси) (Нова страница: „Категория:ГабровоКатегория:Габрово - живият град {| align=right |- | frame|[https://www.facebook.com/imalovgabrovo "Имало едно време в Габрово"], автори Даниела Цонева, Момчил Цонев |- | {{Банери}} |} '''"Габрово - живият град" е името на проект и поредица от историч...“)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
"Имало едно време в Габрово", автори Даниела Цонева, Момчил Цонев
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

"Габрово - живият град" е името на проект и поредица от исторически издания с автори Момчил Цонев и Даниела Цонева. Поредицата се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово. Издадени книги досега в историческата колекция „Габрово – живият град”: „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012).


"Имало едно време в Габрово"

Историческата колекция започва през 2008 г. със станалата популярна вече книга Имало едно време в Габрово. Книгата включва 426 архивни фотографии и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХІХ век до 70-те години на ХХ век – столетието, в което градската архитектура на индустриалния център претърпява уникална промяна. Авторите подаряват на читателите си планетата Габрово - колекция от хора, събития, места, истории, предания, процеси в забавен, понякога тъжен или поучителен, исторически "комикс". Тази книга е позитивната визитна картичка, чието послание е „Елате и живейте в Габрово. Тук винаги са се случвали красиви неща".

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”

Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.) от авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева анализира 22 чуждестранни и 12 български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г. Предимство е и включването в края на изданието на антология с оригиналните пътеписни текстове. Образът на Габрово и габровци е изчерпателно представен в няколко области – природа и география, архитектура, историческо и стопанско развитие, етнография, народопсихология, физически облик на габровци, статистически данни за населението. Сред по-известните автори на пътеписи са учените Феликс Каниц, Ами Буе, Виктор Григорович, руският военен Де Прерадович. Най-ранният текст е от 1662 г. и е на турския автор Евлия Челеби. Сред българите, включени в новата книга, се открояват възрожденските просветители Любен Каравелов, Найден Геров, Константин Фотинов, Иван Богоров.

„Снежно Габрово за деца“

В Снежно Габрово за деца авторът Момчил Цонев разказва на най-малките габровчета за родния град. „Снежно Габрово за деца“ е пътеводител за всичко най-важно и най-габровско през зимата – най-малките ще могат да прочетат забавни разкази за габровската котка без опашка, как са празнували едно време Коледа и Нова година в Габрово, кои са най-важните събития, случили се в Габрово през зимата, кои са най-известните габровци, родени през зимните месеци, най-смешните „зимни“ анекдоти. Книгата е богато илюстрирана с рисунки на деца от габровските училища „Васил Левски“ и „Ран Босилек“.


„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”

Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов е четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”. Спомените, които са писани в средата на 20 век, се появяват за първи път в самостоятелно издание. Книгата се посвещава на 135-ата годишнина от освобождението на Габрово през 1877 г. Водещ редактор на изданието е Момчил Цонев, а съставители – Даниела Цонева и Ирена Узунова.

Освен оригиналния текст на Константин Вапцов, в книгата са включени и текстове на съставителите от „Габрово – живият град” – „Константин Вапцов – човекът и лекарят”, „Житийна хроника”, „За спомените и времето – изживяно и описано”, „Речник на Вапцовите герои”. Като „Приложение” са включени лични и семейни снимки, документи на К. Вапцов и семейството му, родословие на фамилия Вапцови, философски мисли, записани от д-р К. Вапцов.

Източници

Интернет страница Габрово едно време