Дом на хумора и сатирата

От Gabrovowiki
Версия от 09:54, 18 януари 2023 на Admin (беседа | приноси) (Нова страница: „Категория:Габрово Категория:Културни организации Категория:Габровски хумор {| align=right |- | frame|Дом на хумора и сатирата. Изображение: visit.gabrovo.bg |- | {{Организации | 1 април 1972 г. | музей на хумористичното изкуство | - | - | [http://www.humorhouse.bg www.humorhouse....“)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Дом на хумора и сатирата. Изображение: visit.gabrovo.bg
Обща информация
Създаване 1 април 1972 г.
Вид музей на хумористичното изкуство
Лятно работно време -
Зимно работно време -
Уебсайт www.humorhouse.bg
Електронна поща humorhouse@mail.bg
Телефон 066 / 80 72 29
Адрес ул. "Брянска" 68
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение.

Създаване на Дома на хумора и сатирата

Домът на хумора е създаден върху основите на старата кожарска фабрика на братя Калпазанови на 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Основен двигател за реализирането на мащабната идея е първият директор на Дома - Стефан Фъртунов (1926-2010) - юрисконсулт по професия, но и запален събирач на габровски анекдоти. Три години продължава реконструкцията на старата кожарска фабрика преди Домът на хумора и сатирата да се настани в нея. Годината е 1975.

История

Започва бурното развитие на един уникален и модерен културен институт под мотото "Светът е оцелял, защото се е смял", измислено от именития български сатирик Радой Ралин. В периода 1979 - 1990 година Домът натрупва богат художествен фонд от хумористични и сатирични произведения; провежда международни и национални конкурси като Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (1973), Национален конкурс за литература "Георги Кирков"(1975), Международен конкурс за литература "Хитър Петър" (1977), Международен фестивал на комедийния филм (1981), Национална среща-наддумване БЛАГОЛАЖ (1985); започва постепенното изграждане на Парка на смеха ( 1981); издават се списание за хумор и сатира АПРОПО на четири езика (1983), каталози и албуми, сборници с хумористични разкази и вицове; открива се първият в България Експериментален сатиричен вариететен театър (1985). Домът на хумора и сатирата създава специализирана библиотека за хумористични и сатирични издания и изгражда база-данни с адреси на хиляди творци и институти по света, които работят в областта на хумора. "Поточните линии" в старата кожарска фабрика работят на пълни обороти.

Музей на смеха

Днес Домът на хумора и сатирата продължава да изпълнява своята МИСИЯ - "да поощрява създаването на хумористично творчество, като организира международни конкурси, изложби и форуми по въпросите на хумора и сатирата; да съхранява и популяризира хумористичното наследство на народите, отчитайки спецификата и традициите на всяка нация; да изпълнява ролята на посредник и чрез силата на общочовешкия хумор да хвърля мостове между позиции на противопоставяне и нетолерантност в името на разбирателството и взаимозачитането на народите по света."


Под девиза „Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.

Целите на музея са да събира, проучва, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.

Експозиции и фондове на Дома на хумора

Домът на хумора и сатирата е истински дворец със своите 10 изложбени зали, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, библиотека, безплатен паркинг. Той предлага на своите гости забавна разходка из постоянните експозиции („Корените на габровския хумор”, „Раят”, „Грехът”, „Маската – лицето на празника”, „Да живее карнавалът!”, „Карнавалът върху пощенски марки”), детска развлекателна зала „Планета Габрово”, временни изложби на хумористично изкуство, както и множество интересни атракции (виц-банка, криви огледала, паметник на габровската котка с отрязана опашка, чанове за прогонване на зли духове, маскиране с карнавални костюми и др.).

Домът притежава собствен фонд „Хумор на народите”, който включва 147 500 музейно-документални ценности и 38 200 художествени произведения (на 9 050 автори от 173 страни) от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката. Това дава възможност за непрекъснато обновяване на експозициите и показване на разнообразни индивидуални, сборни и тематични изложби.

Събития на Дома на хумора

Сред значимите изяви на Дома са: Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година); Националната среща-наддумване „Благолаж” (всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”; 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово; веселите четвъртъци и др.

Източници

www.humorhouse.bg
visit.gabrovo.bg