Игото (мост)

От Gabrovowiki
Версията за печат вече не се поддържа и може да има грешки при изобразяване. Моля, актуализирайте отметките на браузъра си и вместо това използвайте функцията за печат на браузъра по подразбиране.
Мост "Игото" и паметника на Рачо Ковача. Изображение: Gabrovowiki.com
“Непобедимият български дух” (фигура на лъв) от моста “Игото”. Изображение: Gabrovowiki.com
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Новият мост "Игото"

Изграждането на новия мост “Игото” започва през 1935 г. по време на последния мандат на габровския кмет Илия Кожухаров. Строителството му е извършено за много кратки срокове и е наложено от необходимостта да се замени неудобния за съвременния транспорт Конашки мост. Тогава е разбита и скалата при моста, където се е намирал водопадът Грамадата. Преди 1935 г. водите на Янтра са минавали от източната страна на скалата и при пълноводие водопадът е бил любопитна гледка за габровци.

Скулптури

Скулптурните фигури “България в окови” или “България под иго” (женска фигура), “Веригата е разкъсана” (мъжка фигура) и “Непобедимият български дух” (фигура на лъв) от моста “Игото” са създадени от проф. Любомир Далчев през 1936 г. Скулпторът е брат на известния български поет Атанас Далчев. Друга негова творба в Габрово е статуята на Рачо Ковача в близост до моста.

Източници

Даниела Цонева, Момчил Цонев. Имало едно време в Габрово. София, Фондация за българска литература, 2008