Снежно Габрово за деца

От Gabrovowiki
Версия от 08:14, 6 октомври 2023 на Admin (беседа | приноси)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Цонев, Момчил. Снежно Габрово за деца. София, Фондация за българска литература, 2011, първо издание. ISBN 978-954-677-069-1
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

„Снежно Габрово за деца“ (автор Момчил Цонев) е третата книга от популярната поредица с исторически издания "Габрово - живият град". Излиза от печат 2011 г. Поредицата на авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово.

Цонев, Момчил. Снежно Габрово за деца. София, Фондация за българска литература, 2011, първо издание. ISBN 978-954-677-069-1

Първа детска книга за историята на Габрово

"Снежно Габрово за деца" от автора Момчил Цонев е първата детска книга за историята на Габрово. В нея авторът разказва на най-малките габровчета за родния град през зимата.

Най-малките могат да прочетат разкази за габровската котка без опашка, как са празнували едно време Коледа и Нова година в Габрово, кои са най-важните събития, случили се в Габрово през зимата, кои са най-известните габровци, родени през зимните месеци, най-смешните „зимни“ анекдоти, най-интересните природни чудеса в Габрово през зимата, както и каква е връзката между бразилския президент Дилма Русеф и зимата.

Книгата е богато илюстрирана с рисунки на деца от габровските училища „Васил Левски“ и „Ран Босилек“.

Откъси от детската книга

Ето я габровската котка през зимата. Прави малки снежни мишки. Не я ли виждаш? Не, не е кафява с малко червено. Това е кучето. Колко е смешно с тази шапка на Дядо Коледа! Погледни пак, тя е там. Хитра е като всяка котка и се е скрила. Знае, че ако се покаже, веднага някой габровец ще дойде да й отреже опашката. По изобретателност тя не отстъпва на габровци.

Дори някои хора твърдят, че преди много, много години първата котка с отрязана опашка емигрирала от Габрово в далечна страна. И станала родоначалник на всички известни котки като Котарака в чизми, Чешърския котарак на Алиса и Тигъра на Мечо Пух.

Мисля, че трябва да се доверим на тази история. Иначе щеше ли Тигъра да е толкова пъргав, ако не бяха безценните уроци на неговата габровска прабаба котка как се избягва габровец с ножица за опашки...

Никоя книга за Габрово не почва така. С историята за котката. Ако можехме да пренапишем всички книги като за деца, светът щеше да е много по-добро място за... четене. Но нали има и възрастни, за да са спокойни, нека те започнат да четат тази книжка ето оттук:

Град Габрово е разположен в централната част на Република България. Всяко малко габровче е виждало високите планински върхове над града. Тези високи върхове са Стара планина, която се е проточила от запад на изток и разделя България на две части - Северна и Южна.

Габрово е известно и със своята река - Янтра. Тя тръгва от Стара планина, минава през нашия град и покрай паметника на Рачо Ковача, продължава към Велико Търново и накрая се влива в река Дунав.


Историята има своите фундаментални въпроси. За да си фундаментален, трябва да си труден за разбиране. Ако ти е трудно да разбереш защо мама и татко винаги са толкова заети, това вече е фундаментален въпрос! Като например откога има габровци на планетата Земя - и това е фундаментален въпрос. Дори е по-лесно да кажем откога има планета Габрово (не е известно на нея да има габровци!). Има я от 1 април 1976 година, когато е открита и за улеснение на възрастните е наречена астероид 2206. Разбира се, възрастните ще спорят, че астероид е имало и преди това, но откъде са толкова сигурни?! Кой няма да забележи цяло Габрово в небето, ако го е имало и преди 1976 г.?! Казват, че първият габровец на планетата Земя бил Рачо Ковача. Паметникът му в реката е национално чудо. Фундаментално погледнато, даже и световно!


Габрово е международната столица на хумора. В нашия град се намира и Смешната къща на шегите - това е Домът на хумора и сатирата. Той се родил на 1 април 1972 г. Габровци са шеговити хора и за тях се разказват много анекдоти и шеги.

Ето и най-зимните от тях:

Габровци режат опашките на котките си, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива стаята.

Слагат кранчета на яйцата, за да си източат, колкото им трябва. А за големи празници като Коледа и Нова година си позволяват да използват цяло (!) половин яйце.

Габровци празнуват именните си дни само на 29 февруари - хем се случва веднъж на четири години, хем всички празнуват едновременно и никой не ходи на гости на никого.

Строели тесни улици с широки стрехи, за да не носят чадър, когато вали, а и да не се налага да чистят сняг.


На тази страница възрастните ще бъдат изключително щастливи. На тази страница ще има много цифри и информация от възрастен тип. Но ти не се натъжавай, използвай я, за да покажеш колко си умен.

Ето някои важни зимни неща от Габрово:

На 7 януари 1860 г. се родил авторът на първата българска опера “Сиромахкиня” - Емануил Манолов.

На 13 и 14 ноември 1882 г. Иван Калпазанов отворил първата съвременна текстилна фабрика в Габрово. Фамилията му идва от думата „калпазанин” и означава пакостник, немирник. Той обаче изобщо не бил калпазанин, както сам разбираш.

На 29 януари 1912 г. лично цар Фердинанд открил тържествено жп гарата в Габрово.

На 31 декември 1922 г. е открита сградата на театъра. За построяването й дарил огромна сума дори най-големият скъперник в габровската история - прословутият дядо Миньо Попа. На Нова година стават чудеса, нали!

Източници

Онлайн музей на Габрово
Facebook страница "Снежно Габрово за деца"