Христо (Христофор) Априлов

От Gabrovowiki
Версията за печат вече не се поддържа и може да има грешки при изобразяване. Моля, актуализирайте отметките на браузъра си и вместо това използвайте функцията за печат на браузъра по подразбиране.
Статията е отпечатана в "Априловски свод", Научноинформационен център "Българска енциклопедия" при БАН, Петрана Колева, 2009 г.
Обща информация
Роден 1776, Габрово
Починал 1 ноември 1809, Одеса
Дейност търговец
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Брат на Васил Априлов. Търговец в Москва и Одеса.

Биография

Христо Евстатиев Априлов (Христофор Евстатиевич Априлов) (1776, Габрово — 1 ноември 1809, Одеса) — български търговец, най-големият син на Евстатий Н. Априлов, брат на Васил Априлов. Към средата на 80-те години на ХVIII в. заедно с брат си Никифор Евстатиев Априлов основава търговска къща в Москва. Двамата водят успешна стопанска дейност. Получават стоки и от района на Габрово. Според сведения от търговския тефтер и кореспонденцията на габровеца Христо Рачков той търгува с братя Априлови с коприна и пашкули. След смъртта на баща си Христо и Никифор отиват през 1800 в Габрово, за да уредят семейните наследствени въпроси, и на връщане завеждат в Москва своя 11-годишен брат Васил. В началото на ХIХ в. Христо се заселва в Одеса. Издирени от руския историк Р. А. Шувалов документи свидетелстват, че към 1800 той има в Одеса „лавка“ (дюкянче) при пристанището за дървен материал (вероятно такъв е бил предметът на търговията му). През 1808 Христо и Васил Априлови закупуват пустееща земя в одеската местност Куялник и засаждат над 300 ябълкови дръвчета (от плодовете им по-късно В. Априлов произвежда калвадос; след смъртта на Христо градината става собственост на В. Априлов).

Източници

Априловски свод. Съст. Петрана Колева. София, Научноинформационен център "Българска енциклопедия", 2009, с. 29