Международен панаир на народните занаяти "Етър"

От Gabrovowiki
Международен панаир на занаятите "Етър". Изображение: etar-fair.org
Обща информация
Години на провеждане 1990 - до момента
Място на провеждане АЕК "Етър"
Време на провеждане първите петък, събота и неделя от месец септември
Вид панаир на открито
Организатор АЕК "Етър"
Партньори -
Финансова подкрепа -
Уебсайт www.etar-fair.org
Електронна поща etar_fair@yahoo.com
Телефон -
Международен панаир на занаятите "Етър". Изображение: etar-fair.org
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Панаирът на народните занаяти в АЕК "Етъра" е едно от най-големите събития за музея на открито.

Панаирът днес

Традиционно се провежда в АЕК “Етър“ в началото на месец септември. През 2003 г. под егидата на Министъра на културата и Кмета на Община Габрово, панаирът се превръща в Международен. Посетителите имат възможност да наблюдават атрактивни демонстрации на занаятчийски техники и да се насладят на богата съпътстваща фолклорна програма. По време на панаира се провеждат: Национална научна конференция „Занаятите - минало, настояще и бъдеще” и майсторски надпревари за изработване на изделие по зададена тема.

История

Панаирът на занаятите в АЕК "Етъра" започва през 1990 година с идеята да се възстанови в музейна среда традицията на българските народните занаяти и панаири. Първоначално по Петковден, а по-късно в началото на септември, Етъра става притегателен център на майстори от цялата страна, дошли да представят своята продукция, да обменят идеи и опит.

През различните годините панаирът се представя за два, три или четири дни, в които освен панаирните продажби се откриват изложби на известни майстори, представят се възстановки на домашни занятия, предлага се фолклорна програма.

Източници

www.etar-fair.org
visit.gabrovo.bg