Карнавал

От Gabrovowiki
Габровският карнавал през 1968 г. Изображение: Фото-архив Тодор Славчев, facebook страница "Габрово - живият град"
Обща информация
Години на провеждане 1965 - 1989, 1998 - до момента
Място на провеждане Габрово
Време на провеждане май
Вид уличен карнавал
Организатор -
Партньори -
Финансова подкрепа -
Уебсайт -
Електронна поща -
Телефон -
Файл:Karnaval-2012.JPG
Габровският карнавал през 2012 г. Изображение: gabrovo.bg
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Традиционно габровският карнавал на хумора се провежда всяка година през май.

Карнавалът днес

Габровският карнавал е кулминацията на международния фестивал на хумора и сатирата. Фестивалът се провежда ежегодно през месец май. Фестивалната седмица включва поредица от изяви като изложби, открити сцени, събития, в които активно се включват културни институти, учебни и детски заведения, любителски и професионални творчески състави, неправителствени организации, фирми, участници от страната и чужбина. В карнавалното шествие по централните улици на Габрово традиционно се включват около 2000 участници с приблизително 80 карнавални картини.

История на габровския карнавал

Първият съвременен карнавал в Габрово се провежда през 1965 г. Още с първите пет издания веселото шествие утвърждава Габрово като столица на хумора. През 1990-1997 г. карнавалът не се провежда, а първият съвременен карнавал се провежда отново през 1998 г. Две години по-късно Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове. Още от първите карнавали от 60-те години, главно действащо лице на веселото шествие в Габрово е котката. По традиция кметът на града отрязва опашката й с огромна ножица в ръка.


Исторически корени на карнавала

В основата на днешния карнавал на хумора в Габрово са старите традиционни празници – габровската Олелийня и маскените балове от 20-те години на ХХ век. Този неповторим карнавал приобщава града към голямото семейство на карнавалните градове – членове на ФЕКГ (Фондация на европейските карнавални градове). Всяка година през м. май карнавалното шествие привлича хиляди гости и участници от страната и чужбина. Прочутата габровска котка ритуално се разделя с опашката си и повежда веселите, шумни и пъстроцветни колони на маскираните по улиците на града.


Източници

visit.gabrovo.bg

www.humorhouse.bg