Международно биенале на хумора и сатирата

От Gabrovowiki
Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата чества 40 години през 2013 г. Изображение: Дом на хумора и сатирата
Обща информация
Години на провеждане 1973 - до момента
Място на провеждане Дом на хумора и сатирата
Време на провеждане месец май, всяка нечетна година
Вид биенале на хумористичните изкуства
Организатор Дом на хумора и сатирата
Партньори -
Финансова подкрепа -
Уебсайт www.humorhouse.bg
Електронна поща humorhouse@mail.bg
Телефон 066 / 80 72 29066 / 80 72 29
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

От 1973 г. се провежда всяка нечетна година в Габрово под мотото “Светът е оцелял, защото се е смял” под организацията на Дома на хумора и сатирата.

Биенале на хумора

Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (МБХСИ) е най-мащабната международна проява, организирана от Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА, която включва конкурси за съвременни постижения на хумористичното и сатиричното творчество в различни жанрове на изкуството. Провежда се от май до септември всяка нечетна година под мотото “Светът е оцелял, защото се е смял”.

Включва разделите КАРИКАТУРА, ГРАФИКА и РИСУНКА, ЖИВОПИС, СКУЛПТУРА, ПЛАКАТ, ФОТОГРАФИЯ.

История

Летоброенето на МБХСИ започва през месец май, 1973 година, когато в рамките на IX-ия национален фестивал на хумора и сатирата в Габрово се провежда международен конкурс в два раздела – “Карикатура” и “Малка сатирична пластика”. Домът на хумора и сатирата все още не разполага със собствена сграда, но на откриването на международната изложба присъстват видните карикатуристи Жан Ефел (Франция) и Херлуф Бидструп (Дания), които подкрепят младата инициатива. Раздел “Карикатура” не е изненада за габровци, тъй като национални изложби на българската карикатура се показват още през 1965 година, следвани от групови изложби на български карикатуристи през 1979 и 1981 година. Редом с международната изложба на карикатура и сатирична пластика през 1973 година габровци имат удоволствието да видят самостоятелни изложби на н.х. Стоян Венев (живопис) и Тодор Цонев (сатирична пластика).

През 1975 година в Биеналето се включва нов раздел – международната изложба-конкурс ФОТО-СМЯХ на тема “Богатството на човешката усмивка и смешното през обектива". Две години по-късно, през 1977 година, стартират Първата международна изложба “Хумор и сатира в живописта” и Първият конкурс за международната награда за хумор и сатира в литературата “Хитър Петър”. (Последното издание на литературния конкурс е през 1997 година.)

През периода 1983 – 1997 година Биеналето обхваща три основни раздела: ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА (карикатура, живопис, скулптура, хумористично-сатирична рисунка и илюстрация, сатирична графика), ФОТОГРАФИЯ и ЛИТЕРАТУРА. За кратко време (1987 – 1989) основният организатор на Биеналето – Домът на хумора и сатирата – кани утвърдени творци да покажат изкуството си в извънконкурсния раздел “Почетно участие”. Разширяването на разделите на Биеналето съвпада с мащабното развитие на музея във всички области, залегнали в комплексната програма за изграждането му като международен център на хумора.

От 1989 до 1999 година изложбите в разделите “Карикатура”, “Рисунка и графика”, “Живопис” и “Скулптура” придобиват статут на базар при условието, че авторите са изразили своето съгласие.

През 2003 година МБХСИ официално обявява раздел “Плакат”. Така разделите, в които могат да участват творци на хумористични и сатирични произведения стават 6 – КАРИКАТУРА, ГРАФИКА И РИСУНКА, ЖИВОПИС, СКУЛПТУРА, ФОТОГРАФИЯ и ПЛАКАТ.

Първите десет години от историята на МБХСИ се характеризират с интензивното изграждане на художествения фонд “Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.. Между 1973 и 1989 година получените за участие в Биеналето творби по статут остават в художествения фонд . След 1989 година творбите се връщат при изричното желание на авторите, но голяма част от участниците в Биеналето даряват своите произведения.

Организатори на биеналето

Много и разнообразни са съорганизаторите на този единствен в България международен конкурс за хумористично и сатирично изкуство през годините: Министерството на културата, Община Габрово, творческите съюзи в България - СБХ, СБЖ, СБФ, Международната фондация “Хумор на народите”, редакции на хумористични периодични издания, сп.”Българско фото”, Комитетът по туризма, Lions Club – Баден/Хеленентал, Австрия, Център за изкуствата “Сорос” – България, Клуб “Отворено общество”- Габрово, “Интер Дата Системи – ООД, Дирекция “Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН, Сдружение “Планета ГАБРОВО”, “Скални материали” ООД – Русе и много други.

Награди на биеналето

Голямата награда на Биеналето е статуетката ЗЛАТНИЯТ ЕЗОП. Първата статуетка, връчена през 1973 и 1975 година, е изработена от художника Тодор Цонев. През 1977 г. скулпторът проф. Георги Чапкънов създава нова статуетка, която се връчва и до днес . Тя е висока 18 см , изработена от бронз и позлатена.
От 1995 година се връчва и втората по значимост награда на Биеналето. Това е НАГРАДАТА НА ГРАД ГАБРОВО - статуетката ГАСКАР. Представлява стилизирана котка от бронз с височина 19 см. Автор на статуетката е габровският скулптор Митьо Солаков.

Връчваните от организаторите на МБХСИ награди се посочват в статута на всяко издание на международния конкурс.

Лауреати на "Златния Езоп"

1973 - ЕРДОГАН БОЗОК, Турция
1975 - ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ, България

1975 - АНДРЕЙ НЕКРАСОВ, СССР

1977 - СЕРГЕЙ ТЮНИН, СССР

1979 - АДОЛФ БОРН, Чехословакия

1981 - СТОЯН ВЕНЕВ, България

1983 - МАНУЕЛ ЕРНАНДЕС, Куба

1985 - ВЛАДИМИР РЕНЧИН, Чехословакия

1987 - МИХАИЛ ЗЛАТКОВСКИ, СССР

1989 - РЕЙНЕРИО ТАМАЙО, Куба

1989 - ЕМИЛ СТОЙЧЕВ, България

1989 - ЗАХАРИ КАМЕНОВ, България

1989 - ЕДГАР ВАЛТЕР, СССР

1991 - АНТЪНИ ДЕЙВИС, Северна Ирландия

1993 - РАЙМО КАНЕРВА, Финландия

1995 - БЕРНХАРД ХОЛЕМАН, Австрия

1997 - ЮДЖИ ХИРАЦУКА, САЩ

1999 - ДЖАН ГЬОКНИЛ, Турция

2001 - КАЦУРО НАКАИ, Япония

2003 - КУМНАМ БЕК, Република Корея

2005 - ВЯЧЕСЛАВ БИБИШЕВ, Русия

2007 - ЦВЕТАН КОЛЕВ, България

2009 - АДЖИМ СУЛАЙ, Италия

2011 - ГЕОРГИ БАЛАБАНОВ, България

2013 - ДЖЕМАЛЕТИН ЙЪЛДЪЗ, Турция

Източници

www.humorhouse.bg

CallSend SMSAdd to SkypeYou'll need Skype CreditFree via Skype