Народна астрономическа обсерватория и планетариум

От Gabrovowiki
Народна астрономическа обсерватория и планетариум - Габрово. Изображение: www.planetarium-gb.eu
Обща информация
Създаване 21 май 1984 г.
Вид астрономическа обсерватория и планетариум
Лятно работно време 8.30 - 17.00 часа
Зимно работно време 8.30 - 17.00 часа
Уебсайт www.planetarium-gb.eu
Електронна поща planetarium_gb@abv.bg
Телефон 066 808 234, 804 061
Адрес ул. Петкова нива 5
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Народна астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово е eдинствена по рода си в централна България.

Обща информация

Народна астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово е разположена в живописния квартал „Петкова нива”, недалече от центъра на града. Единствена по рода си в централна България, астрономическата обсерватория и планетариум се посещава от много ученици, студенти, туристически групи. Организираните кръжоци, наблюдателни школи дават възможност на учениците да извършват изследователска работа в най-ранна възраст, да участват в състезания, олимпиади, конференции. Във фоайето на обсерваторията и планетариума са експонирани фотографски снимки, карти, материали на астрономическа и космическа тематика.

Създаване

Обсерваторията и планетариумът в Габрово са създадени с помощта на инженерите и техниците от тогавашния машиностроителен комбинат „Точно машиностроене” и инициативата на главния директор Иван Стоянов, които извършват обзавеждането на звездната зала със средства на комбината. В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 21 май 1984 г., първите посетители влизат в звездната зала на планетариума благодарение усилията и професионализма на първия директор Пенка Дочева.

Астрономическа обсерватория

Астрономическата обсерватория е оборудвана с телескоп "Celestron 14", монтиран стационарно в наблюдателен павилион, рефрактор 100/1000 и телементори 63/840 на Карл Zeis Jena. Провеждат се наблюдения на Слънцето, Луната, планетите и техните спътници, звездни купове, мъглявини и други обекти и явления.

Практически занятия и наблюдения

1. Работа със звездна карта.
2. Работа с телескоп.
3. Наблюдения на небесни обекти и явления.
4. Звезди и съзвездия (вечерно наблюдение) - видими за момента съзвездия. Ориентиране по небето. Луна, планети.
5. Слънце. Ориентиране по Слънцето.

Практическите занятия и наблюденията могат да бъдат съчетани и с лекция в звездната зала.

Наблюденията се провеждат при ясно време, по предварителна заявка на тел. 066/ 808 234 от 8.30 до 17.00 часа всеки работен ден.

Входни такси за наблюдения с телескоп

- ученици - 1.00 лв.
- възрастни - 2.00 лв.

Планетариум

Звездната зала на габровския планетариум е с диаметър 8 метра, разполага с 50 места. Посредством проекционния апарат „Планетариум ZKP-2”, закупен от “Карл Цайс” – Иена (Германия) и други допълнителни проектори на куполообразен екран се демонстрира вида на звездното небе и движенията на небесните тела. Точно копие на истинското, то пленява въображението и провокира усещането ни за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената.

Лекционна дейност и посещения

Лекционната дейност е предназначена за подпомагане овладяването на знания за Космоса. В звездната зала се изнасят учебни, обзорни и детски лекции и програми.

Посещения за групи не по-малко от 10 човека са по предварителна заявка на телефон 066/808 234 всеки работен ден от 08.30 часа до 17.00 часа. Индивидуалните посещения са от 13.00 часа всеки работен ден.

Входни такси за лекция или програма в звездната зала

- ученици - 1.00 лв.
- възрастни - 3.50 лв.
- предучилищна възраст - 0.30 лв.

Източници

www.planetarium-gb.eu