УзанаПолянаФест

От Gabrovowiki
УзанаПолянаФест през 2013 г. Изображение: УзанаПолянаФест
Лого на УзанаПолянаФест. Изображение: УзанаПолянаФест
Обща информация
Години на провеждане 2011 - до момента
Място на провеждане Местност Узана край Габрово
Време на провеждане юли
Вид фестивал за еко-практики, био продукти, зелени идеи
Организатор Фондация „ТАЙМ – екопроекти”
Партньори Община Габрово, ДЗЗД "Узана Фест"
Финансова подкрепа Министерство на околната среда и водите, Програма за малки проекти на Глобалния екологичен Фонд, Община Габрово
Уебсайт uzanafest.com
Електронна поща uzanapolyanafest@gmail.com
Телефон 0879 35 02 25 (Виолета Янева)
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

История и идея

Фестивалът стартира през 2011 г. с цел да представи накуп всички уникални хора и техните инициативи, подкрепени от Програмата за малки проекти към Глобалния Екологичен Фонд в България за петте години на съществуването й.

УзанаПолянаФест е изложение на добри еко-практики, успешни био-продукти, свежи зелени идеи, иновативни технологии и устойчиви арт-инициативи.

Цели

Целта на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчивото развитие и управлението на околната среда.

Провокиране на дискусии, стимулиращи по-широкото прилагане на добрите еко-практики на местно, регионално и национално ниво. Чрез дебати се стремим да вдъхновяваме към действие за промяна на нагласите в обществото и отговорно отношение към околната среда.

УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ създава възможности за представяне на една цялостна визия на устойчивия и здравословен начин на живот, който започва от съзнателното общуване с природата и творческото себеизразяване.

Издания на фестивала

УзанаПолянаФест 2013

Между 12 и 14 юли 2013 г. в местността Узана край Габрово се състоя третото поредно издание на УзанаПолянаФест. Целта на фестивала, чиято тема през 2013 г. е ‘’Екологичната интелигентност’’, е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчивото развитие и управлението на околната среда. Стремежът на организаторите е да стимулират интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството.
Част от фестивала е и концертната програма, в която участие вземат Рафи, Остава, Bom Bok Orchestra, Оратница.

Програмата на УзанаПолянаФест 2013 е разделена на няколко панела:

  • В частта Техно ПАРК е представен модел на уличен стълб с LED осветително тяло и фотоволтаично захранване, както и тест-драйв на електрически превозни средства.
  • ЕКО Академията включва игра за корпоративна социална отговорност Homo responsabilis, полянна ЗОО-ЕКО–Академия – запознаване с живата природа около нас, лекции за отговорно поведение в природата, демонстрация как да компостираме с червеи и бактерии на двора или вкъщи, а на живо ще можете да видите каракачански овце и дългокосмести калоферски кози.
  • В Детския център се провеждат редица интересни занимания за най-малките: ателие за бижута от вълна, Дръм Съркъл за деца, оригами, работилница с природни материал, игра ‘’Открий съкровището’’, изработка на покълващи картички със семена и био-кофички за разсад от естествени материали.
  • На ЕКО пазара са изложени демонстрационен кошер за наблюдаване на движението и поведението на пчелите, ръчно приготвени био храни, възглавници с пълнеж от просо и спелта, яйца от пъдпъдъци, отгледани в подножието на Узана, розова вода за пиене и козметика от рози.
  • В програмата на Презентационния център са включени премиера на филма ‘’Нигерия кърви петрол’’, дискусии ‘’Възможни промени в нормативната база за устойчиво ползване на общинските пасища, мери и ливади’’, ‘’Екосистемни услуги – оценка и картиране’’, ‘’Може ли образованието в училище да е образование, ако то не е глобално?’’ и др.
  • В Дзен центъра има приготвяне на храна с биологично чисти продукти и демонстрация на шоукукинг и ‘’V-кебапчета’’ или пресни зеленчуци, завити в розова хартия.
  • АРТ Ателиетата включват демонстрация на оцветени памучни и вълнени прежди, билколечение, работилница за кукли, уъркшоп керамика, замесване на тесто и общностно месене, изпичане в пещ и разиграване на ‘’Театър на трохите’’.

Източници

uzanafest.com