Фестивал "Хартиени фенери"

От Gabrovowiki
Първо издание на фестивал "Хартиени фенери", 2011 г. Изображение: Facebook страница Хартиени фенери / Sky lantern festival
Обща информация
Години на провеждане 2011 - до момента
Място на провеждане площад "Възраждане"
Време на провеждане септември
Вид фестивал на открито
Организатор Антослав Илиев, Венци Ангелов
Партньори -
Финансова подкрепа -
Уебсайт Facebook страница Хартиени фенери / Sky lantern festival
Електронна поща -
Телефон -
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Фестивал „Хартиени фенери“ се провежда през септември в Габрово. Неговото първо издание е през 2011 г.

Фестивалът

Фестивалът е създаден от Антослав Илиев и Венци Ангелов. Неговото първо издание е на 13 септември 2011 г. Провежда се ежегодно оттогава на централния площад "Възраждане" в Габрово през септември. Първоначалната идея е да се създаде нещо уникално, което да разчупи еднообразното ежедневие в града. Още след първото издание създателите виждат огромен потенциал за развитие и си поставят за цел да превърнат тази малка инициатива в местна традиция.

Фестивалът чества свободата, любовта и мира. През 2012 г. фестивалът се провежда в памет на загиналите при атентата на летище „Сарафово“ – Бургас.

"Малко след като слънцето се скрие, стотиците участници в инициативата пускат във въздуха своите летящи фенери и само след минути небето е обсипано с множество светещи обекти. Вълшебната гледка високо над главите на хората, красивата музика за фон и невероятното огнено изпълнение създават чувство за специфична атмосфера, в която изпъкват пейзажа, характера на града, ангажираността на неговите жители и културната традиция на целия регион", споделят организаторите в своята Facebook страница.

Източници

Facebook страница Хартиени фенери / Sky lantern festival