Фолклорен фестивал на открито "Етъра"

От Gabrovowiki
Спектакъл „Българи от старо време” от Любен Каравелов, реж. Невена Митева, ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово, представен в АЕК "Етър". Изображение: ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово
Обща информация
Години на провеждане 1994-1996, 2013 - до момента
Място на провеждане АЕК "Етър"
Време на провеждане летни месеци
Вид театрален фестивал на открито
Организатор ДТ "Рачо Стоянов"
Партньори -
Финансова подкрепа -
Уебсайт www.dramagabrovo.com
Електронна поща comedy@abv.bg
Телефон Невена Митева, директор: +35966806722, +359899809904
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Фолклорният театрален фестивал на открито "Етъра" е създаден през 1994 г. от режисьора Невена Митева и се играе в АЕК "Етър".

История и идея

Фолклорният театрален фестивал на открито "Етъра" е създаден през 1994 г. от режисьора Невена Митева с актьори от Драматичен театър "Рачо Стоянов" и ансамбъл „Габрово”. Първата постановка е „Луди млади”, която се играе два сезона. Следва „Шибил” с оригиналната музика на композитора Георги Петков. Ансамбъл „Габрово” е закрит след три сезона и така се прекратява съществуването и на театралния фестивал, въпреки че той се радва на огромен успех сред български и чуждестранни посетители. БНТ прави репортаж за фолклорния фестивал, в който е определен като „звезден театър”. За оригиналната си идея Невена Митева получава приза на Габрово за 1995 година.

Фестивалът в АЕК "Етър" е възстановен през 2013 г.с постановката на ДТ "Рачо Стоянов" "Българи от старо време" – режисьор Невена Митева, хореограф Лъчезар Захариев.

Свързани статии

Драматичен театър "Рачо Стоянов"

Международен фестивал на комедийните спектакли

Международен фестивал на спектаклите за един актьор

Източници

Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово