Болтата

От Gabrovowiki
Направо към: навигация, търсене
Logo gabrovodaily.jpg Logo fbpage.jpg

Квартал на Габрово, разположен на юг от централната градска част по левия бряг на р. Янтра. Обявено за квартал на 14 май 1957 г.

Възникване и история

До 1892 г. Болтата е колиби, броими към к. Барахелите (Бараелите). В първите десетилетия на 20 век заедно с к. Мързените, Гарванов камък и Бараелите, е част от голямата Етърска община. За село е обявено на 23 декември 1941 г. и към него са включени като съставни изброените селища.

Смисълът на думата “болта” се свързва с румънския език и означава – магазин, безистен, дюкян. За отлика на Долна Болта (част от община Кметовци), този габровски квартал е известен още като Горна Болта.

Индустриално развитие

До 1920 г. в Болтата има 15 къщи и две фабрики. Основен поминък на населението е железарството и търговията. В ново време развитието на кв. Болтата се свързва с текстилната промишленост. Тук се намира създадената през 1910-1911 г. вълнено-текстилна фабрика “Орел”. За нуждите на нейното производство се изгражда бент на р. Янтра със съвременни за тогава съоръжения.

През 1918 г. в Болтата е открита фабрика за памучно предачество. След 1925 г. собственикът й Косю Цанков преобразува производството в памучно тъкачество и изработване на вълнени пояси. През 50-те години на 20 век в сградата на фабриката са настанени работилниците на ТПК “Стомана”.

В Болтата функционират още няколко по-малки текстилни фабрики и работилници, бояджийница, дърводелни, коларожелезарски работилници..

Източници

Даниела Цонева, Момчил Цонев. Имало едно време в Габрово. София, Фондация за българска литература, 2008, с. 63
Цонева, Даниела. Габровските квартали. Родени от пътя, закърмени от реката. Габрово, 2001, 31-32